Geen inspiratie meer? Zo los je het op

Elke schrijver heeft wel eens te maken met een zogenaamde ‘writer’s block’. Dit betekent dat je absoluut geen inspiratie meer hebt om ook maar een letter op papier te krijgen. Dichters voor het sinterklaasfeest zullen hier ongetwijfeld ook wel eens mee te maken hebben. Je hebt al drie gedichten geschreven maar dan moet je er nog één voor die vriend voor wie je nou net niks weet te schrijven. Hoe los je zoiets handig op? Hieronder lees je meer over hoe een writer’s block ontstaat en enkele tips om weer inspiratie te krijgen.

Onderzoek in de neuropsychologie heeft een interessante verklaring voor het ontstaan van een writer’s block. Je hersenen bestaan uit drie verschillende systemen: het ‘reptielenbrein’, het limbisch systeem en de cerebrale cortex. Het eerste systeem wordt gebruikt voor al ons basale bezigheden zoals ademen, eten en slapen. Het limbisch systeem reguleert de emoties voor veiligheid en controle. De cerebrale cortex wordt gebruikt voor functies zoals leren, problemen oplossen, taal en rekenen. Als je aan het schrijven bent is dus met name de cerebrale cortex belangrijk. Bij een writer’s block is het echter zo dat het limbische systeem de functies van de cerebrale cortex blokkeert. Het ervaart de schrijfactiviteit als bedreigend en remt de functies van de cerebrale cortex dus af.

De kunst om een writer’s block uit de weg te helpen ligt hem dus in het overtuigen van het limbisch systeem dat de schrijfactiviteiten geen gevaar vormen. Dit doe je door ‘positieve prikkels’ op te wekken tijdens het schrijven. Het kan dus goed zijn om feedback te vermijden, zodat je geen negatieve emoties oproept tijdens het schrijven. Wat ook werkt is leuke muziek aan te zetten of iets te drinken wat je erg lekker vindt. Zorg er dus voor dat je bij het schrijven van sinterklaasgedichten genoeg pepernoten in handbereik hebt en laat niemand anders je gedicht lezen.

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>