Het Sinterklaasjournaal

Als het dichten even niet wilt lukken dan kan het Sinterklaas journaal een welkome afleiding zijn.  Het Sinterklaasjournaal is de enige nieuwszender die op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen van de Zwarte Pieten en Sinterklaas in hun voorbereiding op pakjesavond. Daar kan je bij het dichten natuurlijk veel inspiratie uit halen. Het Sinterklaasjournaal gaat jaarlijks van start vlak voordat Sinterklaas en de Pieten met de stoomboot in Nederland aankomen.

De meeste afleveringen van Sinterklaasjournaal zijn zo ingericht dat er drie hoofdonderwerpen en kort nieuws besproken wordt. Elk jaar gaan er namelijk wel wat dingen missen in de voorbereiding op Pakjesavond en in de hoofdonderwerpen wordt hier uitgebreid op in gegaan. In 2014 startte het Sinterklaasjournaal bijvoorbeeld methet probleem dat de Pieten een gat in de boot hebben geboord tijdens het ophangen van een schilderij.  Naast de hoofdonderwerpen is er ook het korte nieuws waar kleine items in behandelt worden die in Nederland met het Sinterklaasfeest te maken hebben. Daarnaast komt ook het Pietenweer in elke aflevering aan bod.

Het Sinterklaasjournaal wordt uitgezonden door de NTR. De laatste aflevering vindt plaats op pakjesavond. Op de zaterdag van de Sinterklaas intocht wordt er een extra lange uitzending uitgezonden waarin live verslag wordt gedaan van alle gebeurtenissen tijdens de intocht. Dat het Sinterklaasjournaal een zeer belangrijke rol speelt in de Sinterklaasviering wordt benadrukt door het feit dat veel scholen en gemeentes het journaal als leidraad nemen voor de inrichting van de viering. Met alle controverse rond Zwarte Piet kiezen bijvoorbeeld veel scholen er voor om af te wachten wat het Sinterklaasjournaal met de aankleding van Zwarte Piet doet.

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>