Hoe schrijf je een goed gedicht?

Bij de viering van Sinterklaas draait het bij kinderen vooral om pepernoten, de pakjesboot, pieten (al dan niet zwart), het zetten van je schoentje en cadeautjes. De mensen die het idee dat Sinterklaas bestaat hebben losgelaten, vieren het heerlijk avondje vaak op een iets andere manier. De pepernoten mogen blijven, maar de Sinterklaasliedjes en schoentjes bij de openhaard worden al gauw aan de wilgen gehangen. Wat wél een populaire invulling van Sinterklaasavond is onder volwassenen, is het geven van cadeautjes die gepaard gaan met een zelfgeschreven gedicht.

De beste gedichten voldoen vaak aan een aantal criteria. Zo gaan ze in op de hobby’s en het leven van de ontvanger, worden bepaalde typische karaktertrekken met een knipoog onder de aandacht gebracht, en wordt er een hint gegeven over het cadeautje dat de persoon in kwestie zo uit mag pakken.

Om een goed Sinterklaasgedicht te schrijven, is het dus niet alleen handig dat je een beetje kunt rijmen, maar ook is het nuttig om het een en ander over de ontvanger in kwestie te weten. Bij familieleden en vrienden is dit over het algemeen geen probleem, maar wat als je met collega’s of mensen van de sportclub Sinterklaas viert, en je net de naam op je lootje ziet prijken van iemand die je eigenlijk niet zo goed kent.

Je kunt ijverig gaan googlelen, in de hoop die persoon op sociale media als Facebook tegen te komen, waar je leert dat hij of zij bijvoorbeeld een gedreven hondentrainer is in de vrije tijd. Heb je niet het geluk dat je op bruikbare informatie stuit, dan zul je moeten roeien met de riemen die je hebt. Rijm over de mooie nieuwe sportschoenen van je lootje, of over de sterke verhalen bij de koffieautomaat. Maak van iets kleins iets groots in je gedicht; maak het persoonlijk. Wanneer de ontvanger zichzelf herkent in je rijm en hierom kan lachen, heb je hem of haar eigenlijk al een heel mooi Sinterklaascadeau gegeven.

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>