Zwarte Piet discussie

De stoomboot van Sinterklaas is nog lang niet in zicht, maar de pepernoten zijn inmiddels al weer verkrijgbaar bij de supermarkten. Het Sinterklaasfeest leeft duidelijk onder Nederlanders, want niet alleen zijn de eerste pepernoten alweer verorberd, ook de Zwarte Pietendiscussie wakkert hier en daar alweer aan.

Sinds een aantal jaar gaan er stemmen op dat Zwarte Piet een uiting van discriminatie zou zijn. Hij zou niet alleen een Moors uiterlijk hebben met zijn zwarte huid, krullenbol en grote, gouden creolen in de oren, hij zou ook dienst doen als slaaf van Sinterklaas. In een multicultureel land als Nederland, dat tevens een onguur verleden heeft in de tijd van slavenhandel, schiet dit bij veel mensen in het verkeerde keelgat.

Ondanks dat kinderen nog geen enkel benul hebben van de concepten van slavernij en racisme, lijkt het er sterk op dat de Sinterklaasintocht dit jaar toch een andere aanblik gaat krijgen. De gouden oorringen verdwijnen, evenals de rode lippen, en mogelijk wordt zelfs de huidskleur en het kapsel van de dan niet-meer-Zwarte Piet veranderd.

De vraag is wat er zal gebeuren met de Sinterklaasliedjes waarin Zwarte Piet, die dan niet meer zwart is, genoemd wordt. De lijn ‘want al ben ik zwart als roet, ik meen het wel goed’ uit een van de Sinterklaasliedjes, zal niet langer meer van toepassing zijn. Krijgen we, naast vernieuwde Pieten, ook vernieuwde liedjes?

Hoewel het uiterlijk van het traditionele Sinterklaasfeest dus een make-over lijkt te ondergaan, zijn er gelukkig ook dingen die gewoon hetzelfde blijven. Eén daarvan, is dat de pepernoten onvervalst lekker blijven, ook al ver voor 5 december. Een ander, is dat je met het schrijven van Sinterklaasgedichten gelukkig niemand tegen het hoofd stoot. Tenminste, als je het met een knipoog aanpakt.

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>